Осколочно-фугасен снаряд (ОФС) – артилерийски боеприпас с основно предназначение, съвмещаващ осколочно и фугасно действие и предназначен за поражение на голямо количество типове цели: поразяване на живата сила на противника на открита местност или в укрепления, унищожаване на лекобронирана техника, разрушаване на здания, укрепления и фортификационни съоръжения, проправяне на проходи в минни полета и т.н.

При попадание в броня не предава кинетическа сила, а се взривява, нанасяйки повърхностни повреди (разхвърля осколки с огромна скорост, допълнително нанасяйки повреди на БТВТ, контузва, ранява или убива екипажа и съпровождащата техниката пехота), извежда от строй траковете (веригите), поврежда триплекса – приборите за наблюдение, прави повреди по бронята, огъвания и микропукнатини.

Използва се за обстрел на местата на предполагаемата атака, за облегчаване на пробиви в отбраната на противника от атакуващите танкови и мотопехотни подразделения. Спрямо всички останали видове боеприпаси е най-взривоопасен.

Като танков боеприпас влиза в основния боекомплект на танковете Т-64/72/80/84У/Т-90 и обикновено в боекомплекта съставлява до 50% от общия брой снаряди.

Също се използва в авиационните оръдия, оръдията, както самоходните, така и буксируемите, а също и като други видове боеприпаси съвместяващи осколочно и фугасно действие.

rnss
loading...
loading...
0 Коментара